Langkau ke kandungan utama

PENTINGNYA BADAN CUKUP TIDUR


Assalamualaikum,




Tidur yang nyenyak dan sempurna penting supaya badan kita cukup rehat dan menjalankan proses de-toxifucation secara berperingkat semasa tidur.

Racun juga mudah terkumpul dalam badan jika kita tak cukup tidur dan ini akan memgganggu tahap kesihatan dan emosi kita.

Mari kita fahami bagaimana badan kita berfungsi semasa tidur.

9pm -11pm : Ini adalah masa de-toxification chemicals yang tidak diperlukam dari sistem antibodi. Dalam waktu ini seharusnya kita dalam keadaan tenang dan relax. Bagi ibu-ibu dan isteri dinasihati sebolehnya hindari dari melewatkan masa berehat.


11pm-1am : Proses de-toxification dalam hati, secara idealnya harus dilakukam dlm keadaan tidur nyenyak.


1am - 3 am : Proses de-toxificatiom di bahagian hempedu.


3am - 5am :Proses de-toxification di bahagian paru-paru. Oleh kerana itulah kebiasaannya bagi yg sedang mengalami batuk, ketika ini akan mengalami batuk yg sangat kuat kerama proses de-toxification telah sampai ke saluran pernafasan.


5 am - 7 am : Proses de-toxificatiom di bahagian usus bedar, kita harus mengosongkam perut.


7 am - 9am : Penyerapan gizi pada usus kecil, kita harus sarapan pada waktu ini. Makan pagi sebelum 7.30 am sangat berguna bagi mereka yang ingin kekal cergas.

Pastikan anda mengamalkan gaya hidup yang sihat, gaya pemakanan yang sihat dan rehat yang cukup untuk kekal sihat sentiasa.

Jom daftar Program S.E.K.S.I bersama saya Coach anda.. Coach Mummy Mars.

#korangtautak
#projekSEKSI
#CoachMummyMars

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Mudahnya Kira Kalori Bersama Coach Mummy Mars

Assalamualaikum
Ramai orang ingat cara nak kurus adalah dengan diet. Diet ini maksudnya sanggup berlapar tak nak makan dan tak nak makan nasi. Sebenarnya konsep kurus ni adalah SANGAT SALAH. Cara ini sebenarnya akan buat anda rasa nak makan yang membuak-buak dan ianya tak baik untuk kesihatan. And end up anda still kat berat yang sama dan tahap kesihatan anda tak baik, selalu tak sihat, letih dan mengantuk.

Tau tak anda pemakanan dan diet yang baik adalah dengan mengambil sarapan, makan tengahari dan makan malam secara tetap tanpa perlu skip satu meal pon?

Anda sebenarnya boleh makan apa saja yang anda suke tanpa perlu rasa lapar dan bersalah, dalam masa yang sama anda masih lagi dalam proses untuk menguruskan badan.



Bagaimana caranya? MUDAH SAHAJA.

Tips mudah untuk menguruskan badan tanpa perlu berasa lapar adalah dengan mengira kalori pemakanan kita. Kalori sangat diperlukan oleh badan kita. Kita perlu mengetahui jumlah keperluan kalori diri sendiri. Penting mengetahui jumlah kalori

Resepi Sihat Menu Tengah Hari : Ayam Tandori

Coach Wanie kongsikan Resepi Hebat untuk Menu Tengah Hari : Ayam Tandori
Ayam Tandoori (Hidangan untuk 6 – 8 orang)



Bahan -bahan :

2 kg (1 ekor) ayam, kulit dan lemak yang dibuang, dibelah empat 40 g (4 ulas) bawang putih, dicincang 40 g (2 inci) halia, dikisar halus 30 ml (2 sudu makan) jus lemon 250 ml (1 cawan) yogurt biasa 3 g (1 sudu teh) garam masala 3 g (1 sudu teh) serbuk ketumbar 3 g (1 sudu teh) serbuk jintan putih 3 g (1 sudu teh) serbuk kunyit 3 g (1 sudu teh) serbuk kari 3 g (1 sudu makan) paprika manis 30 ml (2 sudu makan) sos pudina (ikut pilihan) 15 ml (1 sudu makan) minyak Garam dan lada sulah secukup rasa




Cara memasak :

1. Panaskan minyak dalam kuali kecil di atas api sederhana. Masukkan ketumbar, jintan putih, kunyit, garam masala, serbuk kari, sos pudina dan paprika. Tumis sehingga wangi (kira-kira 2-3 minit). Ketepikan.
2. Campurkan bahan rempah yang telah sejuk ke dalam yogurt. Perlahan-lahan masukkan jus lemon, bawang putih, garam dan halia.
3. Cucuk daging ayam se…

Mandi Pagi Lebih Cepat Kurus?

Apa Bestnya Mandi Pagi?Kalau sebelum ni kami share tidur pon boleh kurus sekarang mandi pulak.

Korang tau tak mandi awal pagi ( jam 4-6 pagi ) dengan air sejuk dapat menyingkirkan kolestrol jahat dalam badan.




Memang menggigil la mandi tanpa air panas tapi terasa sungguh SEGAR
Mandi bermula dari kaki dahulu ikut sunnah Nabi.

Mandi awal pagi juga dapat melancarkan peredaran darah dan sangat membantu untuk menaikkan seri wajah tau

Kena sangat la konsep #projekseksi kami
SLIM & ELEGANT!

Berpagi-pagian jugak salah satu sunnah nabi

Sebagaimana Rasulullah yang tidak tidur selepas menunaikan solat subuh kerana Allah memberkati umat ini yang berpagi-pagi, seperti satu hadith yang berbunyi:




Berkata Nabi di dalam hadis yang diriwayatkan oleh at-Tabarani di dalam al-Awsath:

باكروا الغدو -أي الصباح- في طلب الرزق، فإن الغدو بركة ونجاح'

"Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah berkat dan kejayaan."


Tambahan Lagi 


Telah thabit dari Nabi SAW bahawasanya …