Coach Wanie kongsikan Resepi Hebat untuk Menu Tengah Hari : Ayam Tandori
Bahan -bahan :
2 kg (1 ekor) ayam, kulit dan lemak yang dibuang, dibelah empat
40 g (4 ulas) bawang putih, dicincang
40 g (2 inci) halia, dikisar halus
30 ml (2 sudu makan) jus lemon
250 ml (1 cawan) yogurt biasa
3 g (1 sudu teh) garam masala
3 g (1 sudu teh) serbuk ketumbar
3 g (1 sudu teh) serbuk jintan putih
3 g (1 sudu teh) serbuk kunyit
3 g (1 sudu teh) serbuk kari
3 g (1 sudu makan) paprika manis
30 ml (2 sudu makan) sos pudina (ikut pilihan)
15 ml (1 sudu makan) minyak
Garam dan lada sulah secukup rasa
Cara memasak :
1. Panaskan minyak dalam kuali kecil di atas api sederhana. Masukkan ketumbar, jintan putih, kunyit, garam masala, serbuk kari, sos pudina dan paprika. Tumis sehingga wangi (kira-kira 2-3 minit). Ketepikan.
2. Campurkan bahan rempah yang telah sejuk ke dalam yogurt. Perlahan-lahan masukkan jus lemon, bawang putih, garam dan halia.
3. Cucuk daging ayam sedikit dengan pisau (hingga ke tulang) 3-4 bahagian kepingan kaki/paha ayam. Salut ayam dengan bahan perapan, tutup dan biarkan sekurang-kurangnya sejam (sebaik-baiknya 6-8 jam atau semalaman).
4. Panaskan ketuhar hingga 240°C. Pindahkan kepingan ayam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama kira-kira 20-25 minit atau sehingga ayam masak keperangan di bahagian atasnya. Ayam telah masak apabila jus jernih mengalir keluar.
5. Biarkan sekurang-kurangnya 5 minit sebelum dihidangkan dengan sos pudina.
6. Hidangkan bersama naan, roti paratha, atau nasi kukus.
Ulasan
Catat Ulasan