Langkau ke kandungan utama

Tatap Wajah Anak Rangsang Susu Ibu?


Assalamualaikum Mommies..





Tahu tak mommies semua yang dengan menatap wajah anak anda ketika menyusu atau mengepam dapat merangsang penghasilan susu ibu?

Ya, perkara ini adalah benar-benar terjadi oleh kerana pengeluaran hormon oxytocin akibat daripada perasaan cinta dan kasih sayang anda terhadap anak anda itu.

*Hormon oxytocin atau juga dipanggil hormon cinta adalah hormon yang berkait rapat dengan wanita dalam membantu wanita ketika proses melahirkan dan menyusukan.

Semakin tinggi hormon oxytocin ini yang secara langsung membawa kepada rasa bahagia si ibu, maka semakin tinggilah kecenderungan badan mommies untuk menghasilkan susu pada ketika itu.

Jadi.. mommies sekalian, ketika proses directfeeding atau pumping, tataplah wajah anak anda ye! Mesti akan buat anda tersenyum bukan? (Senyumlah sampai ke telinga kalau boleh..hihi)
Jika anak tiada di depan mata, gambar mesti adakan dalam kamera henfon tu..ha, tataplah dengan penuh kasih sayang, naluri keibuan anda.

Selain itu, nak tambahkan rasa bahagia dan release emosi, ketika mengepam mommies juga boleh recall balik kenangan manis dan bahagia dengan orang yang tersayang, berbual perkara yang membuatkan anda tersenyum ceria, call orang tersayang ke seperti suami, ibu, ayah, adik beradik atau kawan yang membahagiakan!

Pasti saat mengepam anda, susu akan mencurah curah keluar dengan bahagianya :)

Dah tau caranya sekarang?
(Inilah salah satu cara dan sebab kenapa stok ebm saya lebih 3 bulan..Alhamdulillah ^_^ )

Mudahkan merangsang penghasilan susu ibu bila kita dah tau caranya bukan?

Selamat mempraktis!



Coach Mazyrah
#bfsupport
#projekseksi
#korangtautak



**Pelbagai lagi Tips Penyusuan untuk ibu sambil dapat kekal sihat slim dan elegent di mata suami dengan menyertai Projek S.E.K.S.I bersama Coach Mazyrah. Jom sertai kami!





Jika anda ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapat khidmat nasihat bagaimana 'memperkayakan' susu ibu dengan mendapat kondusi diri ibu sihat slim dan elegant, boleh terus Whatsapp mazyrah di 011-39574049.

Jangan lupa daftar untuk Projek SEKSI di bawah Coach Mazyrah yer.



*****

DAFTAR DISINI

*****



Coach Mazyrah

011.3957.4049



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Mudahnya Kira Kalori Bersama Coach Mummy Mars

Assalamualaikum
Ramai orang ingat cara nak kurus adalah dengan diet. Diet ini maksudnya sanggup berlapar tak nak makan dan tak nak makan nasi. Sebenarnya konsep kurus ni adalah SANGAT SALAH. Cara ini sebenarnya akan buat anda rasa nak makan yang membuak-buak dan ianya tak baik untuk kesihatan. And end up anda still kat berat yang sama dan tahap kesihatan anda tak baik, selalu tak sihat, letih dan mengantuk.

Tau tak anda pemakanan dan diet yang baik adalah dengan mengambil sarapan, makan tengahari dan makan malam secara tetap tanpa perlu skip satu meal pon?

Anda sebenarnya boleh makan apa saja yang anda suke tanpa perlu rasa lapar dan bersalah, dalam masa yang sama anda masih lagi dalam proses untuk menguruskan badan.



Bagaimana caranya? MUDAH SAHAJA.

Tips mudah untuk menguruskan badan tanpa perlu berasa lapar adalah dengan mengira kalori pemakanan kita. Kalori sangat diperlukan oleh badan kita. Kita perlu mengetahui jumlah keperluan kalori diri sendiri. Penting mengetahui jumlah kalori

Resepi Sihat Menu Tengah Hari : Ayam Tandori

Coach Wanie kongsikan Resepi Hebat untuk Menu Tengah Hari : Ayam Tandori
Ayam Tandoori (Hidangan untuk 6 – 8 orang)



Bahan -bahan :

2 kg (1 ekor) ayam, kulit dan lemak yang dibuang, dibelah empat 40 g (4 ulas) bawang putih, dicincang 40 g (2 inci) halia, dikisar halus 30 ml (2 sudu makan) jus lemon 250 ml (1 cawan) yogurt biasa 3 g (1 sudu teh) garam masala 3 g (1 sudu teh) serbuk ketumbar 3 g (1 sudu teh) serbuk jintan putih 3 g (1 sudu teh) serbuk kunyit 3 g (1 sudu teh) serbuk kari 3 g (1 sudu makan) paprika manis 30 ml (2 sudu makan) sos pudina (ikut pilihan) 15 ml (1 sudu makan) minyak Garam dan lada sulah secukup rasa




Cara memasak :

1. Panaskan minyak dalam kuali kecil di atas api sederhana. Masukkan ketumbar, jintan putih, kunyit, garam masala, serbuk kari, sos pudina dan paprika. Tumis sehingga wangi (kira-kira 2-3 minit). Ketepikan.
2. Campurkan bahan rempah yang telah sejuk ke dalam yogurt. Perlahan-lahan masukkan jus lemon, bawang putih, garam dan halia.
3. Cucuk daging ayam se…

Mandi Pagi Lebih Cepat Kurus?

Apa Bestnya Mandi Pagi?Kalau sebelum ni kami share tidur pon boleh kurus sekarang mandi pulak.

Korang tau tak mandi awal pagi ( jam 4-6 pagi ) dengan air sejuk dapat menyingkirkan kolestrol jahat dalam badan.




Memang menggigil la mandi tanpa air panas tapi terasa sungguh SEGAR
Mandi bermula dari kaki dahulu ikut sunnah Nabi.

Mandi awal pagi juga dapat melancarkan peredaran darah dan sangat membantu untuk menaikkan seri wajah tau

Kena sangat la konsep #projekseksi kami
SLIM & ELEGANT!

Berpagi-pagian jugak salah satu sunnah nabi

Sebagaimana Rasulullah yang tidak tidur selepas menunaikan solat subuh kerana Allah memberkati umat ini yang berpagi-pagi, seperti satu hadith yang berbunyi:




Berkata Nabi di dalam hadis yang diriwayatkan oleh at-Tabarani di dalam al-Awsath:

باكروا الغدو -أي الصباح- في طلب الرزق، فإن الغدو بركة ونجاح'

"Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah berkat dan kejayaan."


Tambahan Lagi 


Telah thabit dari Nabi SAW bahawasanya …